Mijn voorbereiding op de trail des Fantomes: een ‘wijze les’.

Op 14 augustus loop ik de trail des Fantomes. 42 kilometer trailen door de Ardennen met ruim 2200 hoogtemeters. Met name de hoogtemeters gaan ervoor zorgen dat ik het vast erg zwaar ga krijgen, hoe bereid ik me hierop voor in het toch wel behoorlijk vlakke Nederland? En wat ga ik eten en drinken tijdens deze trail? In deze blog schrijf ik over 2 trainingen die ik heb uitgevoerd tijdens mijn voorbereiding.

Training 1 : 35 kilometer trailen door het prachtige Mullerthal!

In juni gingen we met de familie een weekend naar het prachtige Mullerthal in Luxemburg. Perfect gebied om wat hoogtemetertjes te maken ter voorbereiding op de 14e augustus. Ik vertrok samen met mijn man voor een trail van 35 kilometer met 900 hm. We liepen in een prima tempo waarbij ik eigenlijk continu met de rem erop liep, wat eigenlijk perfect is wanneer je een lange afstand wilt overbruggen. Na 16 kilometer vond mijn man het genoeg en liep ik alleen door. Ik verhoogde automatisch behoorlijk het tempo. Op mijn rug had ik 1,5 liter isotone sportdrank en ik had een aardige voorraad gels en repen bij me. Hoewel ik als (sport)voedingsdeskundige precies weet hoe ik zou ‘moeten’ eten en drinken, beken ik eerlijk dat ik alles wat ik hierover weet niet altijd even goed bij mezelf in de praktijk breng. Rond 32 kilometer kwam de man met de hamer langs en heb ik de laatste 3 kilometer (die ook nog eens bergop waren) aardig op mijn reserves moeten teren. De 1.5 liter sportdrank was op, maar ik nam maar 1 reep en 1 gel tijdens de trail van 3,5 uur. Direct na aankomst op de camping ‘herstelde’ ik met een Radler 0.0. Het was een prachtige trail en het ging supergoed, maar doordat mijn tempo toch wat hoog was de laatste 20 kilometer en ik te weinig de energie heb aangevuld heeft mijn lichaam hard moeten werken om hiervan te herstellen. Pas na een dag of 4 / 5 was de spierpijn weg.

Training 2 : 35 kilometer trailen in de omgeving van Groesbeek

Precies 2 weken na het trainen in het mooie Luxemburg, trok ik er samen met Marcel op uit.  Voor de gezelligheid natuurlijk, maar ook om eens te kijken of we een beetje op hetzelfde niveau zitten en samen kunnen lopen 14 augustus. We liepen een prachtige route in de omgeving van Groesbeek met ongeveer 600 hm. Het tempo dat ik in Luxemburg de eerste 16 kilometer liep, liepen we nu de gehele trail. We liepen dus weer een beetje met de rem erop en hebben de gehele route lekker kunnen praten en genieten. Ik had nu 2 liter isotone sportdrank bij me, en gels en repen. Tijdens de training heb ik de 2 liter sportdrank helemaal opgedronken en at ik 3 repen op. Ook had ik een herstelshake bij me, die ik direct na de inspanning opdronk. Deze herstelshake bevatte zowel eiwitten als koolhydraten in een goede verhouding. Of het nu aan het iets lagere tempo lag of aan het feit dat ik veel beter heb gegeten en gedronken (ik vermoed een combinatie van beiden) kwam ik echt fris weer bij de auto aan en herstelde ik supersnel! Geen spierpijn de volgende dag.

Door eens echt bij mezelf toe te passen wat ik heb geleerd qua voedingsadviezen heb ik dus zelf ervaren dat dit superveel met me doet in positieve zin, zowel tijdens als na de inspanningen die ik doe. Wil je hier advies over, neem dan gerust contact met mij op.

© 2020 Trailfood.nl